Virginia Domínguez, Albert Díez, Puri Palomar
La reivindicació del paper dels moviments socials en el municipalisme, és el principal objectiu del llibre "Construint municipi des dels moviments socials", editat per Icària i que va presentar Compromís per Cerdanyola la setmana passada a local La Clau.
La presentació del llibre, que s’emmarcava en les 3a Festa Major Alternativa de Tardor, i va comptar amb la presència de Virgínia Domínguez, regidora de l’Entesa per Sabadell i Albert Díez, membre de l’Alternativa d’Esquierres per Badia.
El llibre recull les reflexions d’unes jornades organitzades per les Candidatures Alternatives del Vallès (CAV) amb la col·laboració de les Candidatures d’Unitat Popular (CUP) i diverses iniciatives veïnals, realitzades a Castellar del Vallès arran de la commemoració dels 30 anys d’ajuntaments democràtics.
Aquests col·lectius volien visibilitzar l’aposta municipalista dels moviments socials catalans i la seva materialització en l’articulació de candidatures alternatives i populars, així com la tasca feta pel moviment veïnal i ciutadà. Des d’aquests col.lectius es volia advertir que la política municipal no s’havia fet només des de les institucions i des dels partits polítics tradicionals sinó que els moviments socials havien jugat i seguirien jugant un paper destacat. Així ho remarcaven en l’acte de presentació del llibre en el que també assenyalaven que “encara no hi havia cap llibre que parlés de les candidatures alternatives i amb aquest treball es visibilitza una feina que fins ara no havia quedat reflectida”, segons Virginia Domínguez.
Una de les membres de Compromís per Cerdanyola, Puri Palomar, indica que els moviments socials han jugat sempre “i continuen jugant un paper molt important en el municipalisme” i posa com a exemple la consecució dels primers centres de planificació familiar municipals gràcies al moviment feminista.
Virgínia Domínguez indica que el municipalisme alternatiu no és nou, tot i que s’ha incrementat molt en els darrers anys perquè “hi hagut un esforç de coordinació” i destaca “que el municipalisme alternatiu no és perfecte, som autocrítics” i per això, el llibre recull la por de perdre el contacte amb el carrer quan s’entra en un govern municipal”. Segons la política sabadellenca el moviment està ara consolidat
Per a Domínguez, el fet que aquestes candidatures siguin als ajuntaments genera que “es pugui frenar als governs, que es pugui fer preguntes i es pugui fiscalitzar”
La regidora d’Entesa per Sabadell, assegura que aquests col.lectius “no estem abonats a la cultura del no, perquè sempre que diem no és perquè tenim un sí i fem propostes treballades”. Virgínia Domínguez manifesta que la gent que ve d’aquests col.lectius, vol millorar la qualitat de vida, creiem en la democràcia participativa i reivindiquen el dret a la discrepància”.
Els punts que uneixen les candidatures alternatives
D’altra banda, Albert Díez, membre de l’Alternativa d’Esquerres per Badia.recorda que les CAV es van fundar en el transcurs d’unes jornades a Cerdanyola. Díez explica que, tot i que “són candidatures diverses, tant internament com entre elles, s’aglutinen al voltant d’unes idees comuns”.
Per al polític badienc aquestes candidatures s’aglutinen al voltant de l’esquerra social, el progrés i la igualtat, però tenen orígens diferents i cada una és pròpia del seu municipi i posen l’accent en unes determinades qüestions i també són diferents a nivell organitzatiu.
Albert Díez remarca que el que uneix aquestes candidatures són “les ganes de practicar la política municipal d’una altra manera”. També defensen “una democràcia sustantiva perquè hi ha democràcia si la soberania la tenen els ciutadans, si aquesta majoria social té el poder”.
Albert Díez remarca que el que uneix aquestes candidatures són “les ganes de practicar la política municipal d’una altra manera”. També defensen “una democràcia sustantiva perquè hi ha democràcia si la soberania la tenen els ciutadans, si aquesta majoria social té el poder”.
Un altre tema que els uneix és que la representació ha de ser controlada perquè “si no el poble no té la sobirania”. I, a més, defensen el medi en el que viuen i es neguen a la destrucció del territori.
El representant d’Alternativa d’Esquerres de Badia, indica que un altre motiu que els aglutina és la “ferma crença en la igualtat de les persones i en la justícia social, pensant que des dels municipis es poden fer coses”. A més, es mostren “confiats en els serveis públics perquè són de tots i reverteixen en tota la societat”. I, per últim, tenen el convenciment de que “tot això, no es pot defensar únicament des del marc institucional, sinó des dels moviments socials”.
Després de les intervencions es va obrir un debat en el que es va assegurar que s’ha anat enrera pel que fa a la participació directa de la ciutadania en la construcció dels municipis.
El proper 20 de novembre es farà una assemblea comarcal a Rubí en què les candidatures de les CAV, l’Altra Veu de Castellar i altres candidatures del Vallès parlaran dels reptes de futur d’aquests col.lectius.
Font: Cerdanyola Info
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada