dimarts, 23 de novembre del 2010

A la llibreria La Sirga (Vila de Gràcia)


Marc Serrà i Elisenda Alamany van ser convidats per La Sirga. Aquest projecte, La Llibreria Sirga, parteix de l’esperit de l’Associació El Noi i el Xic de la Barraqueta concebent la recuperació de la memòria històrica i la cultura com una eina al servei de la transformació social. Així, el seu principal objectiu és el d’apropar la història i el significat de les lluites populars dels Països Catalans i d’arreu al conjunt de la ciutadania.
Dins de la presentació de diversos llibres, "Construint municipi des dels moviments socials" va posar-se a l'agenda de la llibreria el passat dijous.
Serrà va explicar amb detall l'origen del llibre i va remuntar-se a un any enrere; l'efemèride dels 30 anys d'ajuntaments democràtics i que va deixar a l'oblit les persones compromeses, els moviments veïnals, les candidatures municipalistes, etc. D'aquí les jornades organitzades per l'agrupació d'electors de Castellar del Vallès; L'Altraveu que aplegà una jornada de debat entorn eixos com l'habitatge, el moviment sociopolític i el medi ambient. De les ponències que van sorgir, va començar a néixer el que s'acabaria convertint en un llibre.
Alamany va referir-se a la poca presència als mitjans del missatge de l'esquerra transformadora i la dificultat de fer-ne difusió. Va destacar l'estigmtatització dels col·lectius que lluiten pels drets dels ciutadans sense voluntat de fer la política una professió i va subratllar la manca d'espais de deliberació i de decisió reals que provoquen el desinterès per la política. Va criticar el paternalisme de la participació, propi dels partits polítics tradicionals i va apuntar que la implicació en allò que ens envolta és un dret i un deure.

Després, els membres de la Sirga van obrir el debat al públic.Entre algunes de les intervencions va parlar-se de la possibilitat autèntica de canvi des dels moviments socials i van donar-se alguns exemples que il·lustren el llibre. També va preguntar-se sobre la possible tecnificació de la política i la reducció de la gestió a aquest departament i va debatre's la manipulació del missatge dels col·lectius socials.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada